Anticonceptie


Hormoonspiraal Mirena of Kyleena

De hormoonspiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof is levonorgestrel. De Mirena biedt bescherming tegen zwangerschap voor 8 jaar en de Kyleena voor 5 jaar.

Spiraaltje met hormonen

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van het hormoon en doordat het spiraaltje een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie.

Er zijn twee soorten hormoonspiralen:

  • Mirena is het meest gebruikte hormoonspiraal in Nederland. Dit hormoonspiraaltje is 8 jaar lang effectief als anticonceptie. Daarnaast kan Mirena ook gebruikt worden als behandeling van hevig bloedverlies.
  • Kyleena is een iets kleiner hormoonspiraal dan Mirena. Ook geeft dit hormoonspiraaltje iets minder hormonen af. Kyleena is 5 jaar lang effectief als anticonceptie.


Copyright Verloskundigen De Ronde Venen 2023