Anticonceptie


Koperspiraal (T-safe)

Spiraaltje zonder hormonen

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie. T-Safe is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland. Dit spiraaltje kan tot wel 10 jaar gebruikt worden en voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Een koperspiraal is geschikt voor alle vrouwen die kiezen voor betrouwbare anticonceptie zonder hormonen. Meteen na plaatsing geeft het spiraaltje geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen en voorkomt dat een eicel bevrucht wordt. Daarnaast zorgt koper ervoor dat een eicel niet in de baarmoederwand kan innestelen. Na plaatsing ben je 5 of met T-Safe zelfs 10 jaar beschermd tegen zwangerschap.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. In de eerste maanden na plaatsing van een koperspiraal kan je menstruatie anders zijn dan normaal. De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het spiraaltje. Anderen kunnen wel bijwerkingen hebben zoals heviger, langduriger of onregelmatig bloedverlies. Soms ervaren vrouwen ook (hevige) buikkrampen. Na enkele maanden is je lichaam gewend aan de koperspiraal en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend iets meer bloedverlies tijdens de menstruatie.

Het koperspiraaltje werkt ook als ‘morning-after spiraal’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand. Een koperspiraaltje is de meest effectieve vorm van noodanticonceptie. Meer weten over noodanticonceptie? Kijk dan eens op morning-after.nl.

Er zijn verschillende soorten koperspiralen:

  • T-Safe
    De T-Safe heeft een T-vorm, gemaakt van kunststof en koper. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap is de TCu380A (T-Safe) het meest betrouwbare koperspiraaltje. De T-Safe koperspiraal is 10 jaar werkzaam, maar kan ook gebruikt worden tussen twee zwangerschappen in. T-Safe is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland.
  • Multi-Safe (short)
    Het Multi-Safespiraaltje heeft een hoefijzervorm, gemaakt van kunststof en koper. De Multi-Safe is geschikt voor vrouwen met een baarmoeder groter dan 6 cm, de Multi-Safe short voor vrouwen met een kleinere baarmoeder. De Multi-Safe (short) is 5 jaar werkzaam.
  • Flexi-T
    De Flexi-Theeft een T-vorm met afgeronde hoeken, gemaakt van kunststof en koper. Er zijn drie keuzes: de Flexi-T 300 voor een kleine baarmoeder, de Flexi-T +380 en Flexi-T +300 voor een grotere baarmoeder. De Flexi-T +380 bevat meer koper om daarmee de effectiviteit te verhogen. De Flexi-T spiralen zijn 5 jaar werkzaam.


Copyright Verloskundigen De Ronde Venen 2023