Bevallen


Waar bevallen?

Mogelijk heb je al een voorkeur over de plaats waar je graag zou willen bevallen. Thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. Wanneer je een zwangerschap zonder complicaties hebt gehad mag je tijdens de bevalling zelf aangeven waar jij je het prettigst voelt. Regelmatig word onterecht gedacht dat het bevallen in het ziekenhuis ‘veiliger’ is. Het belangrijkste is vooral dat je een keuze maakt die het beste bij je past. Weet dat je tijdens de bevalling je keuze altijd mag aanpassen!

Kies je voor een thuis bevalling dat zal een van de verloskundigen je thuis begeleiden. Zij doet dit niet alleen maar zal in de loop van de bevalling een kraamverzorgende erbij vragen om te assisteren bij de geboorte. Een thuisbevalling kan vanaf 37weken zwangerschap. Een bevalling bij een eerdere termijn heeft een medische indicatie, samen met de dienstdoende verloskundige ga je naar het dichtbij zijnde ziekenhuis dat plek heeft.

Om thuis te bevallen heb je in ieder geval het kraampakket nodig. Voor de overige spullen kun je kijken naar de uitzetlijst( link inbouwen). De dienstdoende verloskundige heeft ook altijd een baarkruk bij zich mocht je daar gebruik van willen maken.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het veranderen van houdingtijdens de ontsluiting maar ook tijdens het persen een positief effect heeft op de vordering van de bevalling. Welke houding het beste bij jou past is een kwestie van uitproberen. Kijk voor de verschillende houdingen op: deverloskundige.nl/bevalhoudingen

De assistentie van de verloskundige en de kraamverzorgende bij de bevalling zijn beide gedekt door de verzekering.

Wanneer je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen zonder medische indicatie noemen wij dit ook wel een poliklinische bevalling. Tijdens de ontsluiting vertrek je samen met de dienstdoende verloskundige naar het ziekenhuis. In het geboorteplan kun je een top 3 aangeven. Wanneer het tijd is om richting het ziekenhuis te gaan zal de verloskundige bellen om te horen welk ziekenhuis plek heeft. Vaak is dat vlot geregeld maar soms neemt het meer tijd in beslag omdat er in de dichtbij zijnde ziekenhuizen geen plek is. In sommige ziekenhuizen kun je gebruik maken van het bevalbad. Geef dit vooraf aan zodat er naar een kamer met bad gevraagd kan worden. Bij aankomst op de verloskamers maak je kennis met de kraamverzorgende of verpleegkundige die naast je eigen verloskundige gaat assisteren bij de bevalling.

Wanneer er tijdens de zwangerschap of bevalling een medische indicatie ontstaat dan neemt de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis de zorg van ons over. De meest voorkomende medische indicaties tijdens de bevalling zijn;

  • Verzoek om pijnstilling
  • Meconium houdend vruchtwater (de baby heeft in het vruchtwater gepoept)
  • Traag verlopende ontsluitingsfase of langdurige persfase

Copyright Verloskundigen De Ronde Venen 2023