KRAAMTIJD


Anticonceptie


Net na de bevalling denken veel vrouwen nog niet na over vrijen. Toch is het verstandig wel wat te weten over gemeenschap na je bevalling.
Lang niet iedereen heeft even snel zin om weer te vrijen. De bevalling, vermoeidheid en je nieuwe rol als ouder kan allemaal van invloed zijn op je libido. Ga pas vrijen als je ook zin hebt, voor de één is dat na 6 weken bij een ander na 6 maanden. We adviseren je om géén gemeenschap te hebben zolang je nog bloed verliest van de bevalling. Het bloed is afkomstig uit de baarmoeder. Zolang er bloedverlies is, is er iets meer kans op infectie in de baarmoeder.

Het kan zijn dat je na je bevalling hechtingen hebt gehad. Voor de één zijn dit er meer dan de ander. Het litteken hiervan kan echter nog langere tijd pijnlijk of gevoelig zijn, omdat littekenweefsel vaak harder en stugger is. Dit littekenweefsel kan gevoelig zijn of trekken tijdens bijvoorbeeld zitten, fietsen en vrijen. Door pas te vrijen als je echt zin hebt en door het gebruik van glijmiddel, kun je zorgen dat je hier minder last van hebt. Na verloop van tijd zal het litteken steeds meer genezen en het weefsel soepeler worden.

Wanneer je cyclus weer op gang komt verschil per vrouw. Hierbij ligt het er ook aan of je fles of borstvoeding geeft. Bij flesvoeding komt je cyclus meestal weer snel na de bevalling (zo’n 6 weken) op gang. Bij borstvoeding duurt dit meestal wat langer. Het kan zijn dat je cyclus wegblijft gedurende de hele periode dat je borstvoeding geeft. Borstvoeding is echter absoluut geen anticonceptie! Het is dus verstandig om, wanneer je niet zwanger wilt worden, anticonceptie te gaan gebruiken vanaf het moment dat er weer sprake is van gemeenschap.

Aan het einde van het kraambed zullen wij anticonceptie met je bespreken en ook tijdens de nacontrole. Welke methode voor jullie het meest geschikt is, hangt af van:

– Je medische voorgeschiedenis;
– Je voorkeur
– Eerdere ervaring met anticonceptie;
– Een eventuele kinderwens in de toekomst;
– Het geven van borst-of flesvoeding.

Voor meer informative kun je kijken op www.anticonceptie.nl
Uiteraard kun je ook altijd bij je huisarts terecht voor meer informatie of het verkrijgen van anticonceptie.

Verloskundigen de Ronde Venen