Kraamtijd


De 1e 24uur na de bevalling

Een spannende periode; jullie baby is thuis geboren of in het ziekenhuis waarna jullie samen naar huis mogen. Overdag is de kraamzorg aanwezig maar in de nacht verzorgen jullie de baby zelf. Het is dan fijn om te weten waar je op moet letten en aan moet denken. Graag geven we jullie onderstaand adviezen voor de eerste 24h na de geboorte.

test-afbeelding

Baby

  • Temperatuur: Een normale lichaamstemperatuur voor een baby is tussen de 36,5 ºC en 37,5 ºC. We adviseren de temperatuur bij iedere verschoning op te meten en te noteren in het kraamboekje. Voor het temperaturen van de baby is het belangrijk dat je de thermometer ong 2,5cm in het rectum steekt. Je kunt vooraf wat vaseline op de thermometer doen. Voordat je de baby in het bedje legt kun je deze opwarmen door er een kruik in te leggen voor 10-15minuten. Indien de baby een te lage temperatuur heeft(<36,5 ºC) gebruik een extra dekentje, kruik of neem de baby alleen in een luier en muts op je blote borst en kruip samen onder de dekens. Na een uur herhaal je het temperaturen. Wanneer ondanks je acties de temperatuur niet normaliseert willen we graag dat je ons belt.
  • Kraamzorg: Wanneer je thuis bevallen bent hoef je de kraamzorg niet te bellen zij zijn dan al op de hoogte van de geboorte omdat ze hierbij aanwezig waren als assistentie voor de verloskundige. Wanneer je in het ziekenhuis bevallen bent bel je zelf de kraamzorg op om te laten weten dat jullie naar huis morgen. Doorgaans is de kraamzorg bereikbaar tussen 07.00 in de ochtend tot 22.00 in de avond.
  • Voeding: De baby heeft voldoende reserves om de eerste 24h niet tot weinig te drinken. In de praktijk zien we regelmatig dat de baby na de geboorte misselijk kunnen zijn en daardoor weinig behoefte hebben aan voeding. Ondanks dat de baby niet hoeft te drinken biedt je wel iedere 3h voeding aan. Wanneer je kunstvoeding geeft is dat 10cc per keer. Wanneer je borstvoeding geeft mag je beide borsten 10-15minuten aanleggen.

Moeder

  • Bloedverlies: Na de bevalling adviseren wij je om kraamverbanden uit het kraampakket te gebruiken. Het bloedverlies de eerste 24h na de bevalling is doorgaans ruimer dan een menstruatie. Daarnaast kun je ook nog stolsels verliezen. Verlies je binnen een uur meer dan 2 volle kraamverbanden of 2 stolsels ter grootte van een tennisbal dan vragen wij je contact op te nemen met de dienstdoende verloskundige.
  • Plassen: Een volle blaas kan zorgen voor een toename van bloedverlies. Daarom is het belangrijk dat je binnen zes tot acht uur na de bevalling geplast hebt. Lukt dit niet, bel dan met de dienstdoende verloskundige. Zij komt dan je blaas legen met een katheter. Soms voel je de aandrang om te plassen niet goed na de bevalling. Probeer daarom elke drie uur even te gaan plassen.
  • Naweeën: Na de bevalling trekt je baarmoeder samen om weer naar zijn normale formaat te krimpen en het bloedverlies te verminderen. Hier kan je soms last van hebben, met name tijdens de borstvoeding. Je mag hiervoor elke 8 uur 1000mg paracetamol gebruiken als dit nodig is.

Copyright Verloskundigen De Ronde Venen 2023