Kraamtijd


Borstvoeding / Kunstvoeding(lactatiekundige)

Borstvoeding

Borstvoeding geven is het logische vervolg op zwanger zijn en bevallen. In jouw melk zit precies dat wat je kindje nodig heeft. Met name de eerste melk (ook wel colostrum genoemd) bevat ontzettend veel antistoffen. Daarom wordt dit door sommige ook wel de eerste vaccinatie genoemd. Het beschermt je kleintje tegen alle bacteriën waar het na de geboorte aan blootgesteld wordt. De allerbeste ondersteuning voor je kindje wanneer het druk bezig is om zijn/haar eigen afweersysteem op te bouwen.
Dus zelfs als je voor kunstvoeding kiest is het de overweging waard om 2-3 dagen wel borstvoeding te geven.

Uiteraard heeft langer borstvoeding geven veel meerwaarde. Er zijn veel voordelen bij het geven van borstvoeding. Zo weten we bijvoorbeeld dat kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak ziek zijn, minder vaak in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden, minder problemen hebben met hun spijsvertering, minder allergieën hebben en een lagere kans hebben op overgewicht en suikerziekte. Ook voor moeders zitten er voordelen aan het geven van borstvoeding. Vrouwen die borstvoeding gegeven hebben krijgen bijvoorbeeld minder vaak borstkanker dan vrouwen die nooit borstvoeding gegeven hebben.

Borstvoeding is een heel natuurlijk proces waarbij moeder natuur het grootste deel van het werk doet. Je hoeft van tevoren bijna niets te doen. Tijdens je zwangerschap groeien je borsten en kunnen ze iets veranderen. Alles om jou en je kindje de beste start te geven vanaf de geboorte.
Wat je wel zou kunnen doen is je voorbereiden, bijvoorbeeld door erover te lezen of een cursus/informatieavond te bezoeken. Zo weet je een beetje wat je kunt verwachten.
Op internet is veel goede en betrouwbare informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de volgende websites:

www.borstvoeding.com
www.lalecheleague.nl
www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Tijdens je zwangerschap kun je al je vragen over borstvoeding aan ons stellen op het spreekuur. We horen het graag van je als je nog twijfelt of als je ergens tegen opziet. We willen je graag helpen om een goede keuze te maken. Ook in je kraambed zullen wij je met de kraamverzorgende, zo goed mogelijk, bijstaan om de borstvoeding succesvol te laten verlopen. En als je op een later moment vragen of problemen hebt kun je contact opnemen met een vrijwilligersorganisatie of een lactatiekundige.
La leche league (LLL) en borstvoeding natuurlijk (VBN) zijn vrijwilligersorganisaties die ontzettend veel weten over borstvoeding. Je kunt ze altijd bellen of mailen voor vragen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Wanneer je klachten of problemen hebt met het geven van borstvoeding kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een lactatiekundige IBCLC. Dit is de aangewezen persoon voor borstvoedingsproblemen die niet telefonisch of via de mail opgelost kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer je problemen hebt met aanleggen. Of als voeden pijn doet. Wij werken samen met Irma van der Meulen, lactatiekundige. Zij verzorgt ook voorlichtingsavonden over borstvoeding. Kijk voor meer informatie op de website: www.irmavandermeulenlactatiekundige.nl

Wanneer je een kolfapparaat nodig hebt kun je deze huren via www.momtobee.nl. Zij zijn gevestigd op de Hoofdweg in Mijdrecht.

Kunstvoeding

Wanneer je om wat voor reden dan ook niet voor borstvoeding kiest is kunstvoeding een goed alternatief.
Het maakt niet zo veel uit wat voor merk kunstvoeding je kiest. Alle babyvoeding moet in Nederland aan een bepaalde norm voldoen. Wel adviseren we om het merk van je keuze te blijven gebruiken. En niet iedere keer te wisselen van merk.

Een paar tips:

  • Pas de hoeveelheid voeding aan aan de behoefte van je baby. Het is voor een baby fijner om vaker kleine beetjes te drinken in plaats van heel veel melk in een keer.
  • Zorg ervoor dat je als ouders zoveel mogelijk zelf de fles geeft. Het kan voor een kindje heel onrustig zijn als iedereen die op kraambezoek komt een fles mag geven.
  • Houdt je kindje dicht bij je wanneer je de fles geeft. Baby’s vinden die geborgenheid fijn.
  • Wissel (ongeveer) iedere voeding van arm wanneer je je kindje de fles geeft. Dit kan een voorkeurshouding voorkomen.
  • Verplicht knuffelen! Hou je baby vaak en veel bij je. Dit komt de binding alleen maar ten goede!

Welke keuze je ook maakt, wij willen je begeleiden bij al je vragen en twijfels. Of het nu over borstvoeding of over flesvoeding gaat!


Copyright Verloskundigen De Ronde Venen 2023