Zwanger


Prenatale screening

Als aanstaande ouders willen jullie misschien graag weten of jullie kindje gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen in Nederland gezond geboren.

In Nederland kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of jullie ongeboren kindje een aandoening of een lichamelijke afwijking heeft. We noemen dit prenatale screening.

Tijdens de eerste afspraak bij ons krijg je een gesprek over deze prenatale screening. Je hebt na dit gesprek de tijd om na te denken of jullie de NIPT, 13 wekenecho of 20 wekenecho wel of niet willen laten uitvoeren.

Informatie over prenatale screening kun je vinden op: www.pns.nl.

Er is ook een handige en duidelijke video beschikbaar over de verschillende onderzoeken in de zwangerschap. Lees meer op de website van pns.

Er zijn twee soorten prenatale screening:

  1. NIPT -> Onderzoek naar Downsyndroom, Edwardssyndroom en Patausyndroom.
  2. 13 wekenecho en de 20 wekenecho-> Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen.
test-afbeelding

NIPT (niet invasieve prenatale test)

Tijdens de zwangerschap is er bij alle zwangere vrouwen DNA van het ongeboren kind aanwezig in het bloed van de moeder. Dit bloed van de moeder wordt onderzocht op mogelijke chromosomale afwijkingen van het kind. Het gaat hierbij om Downsyndroom, Edwardssyndroom en Patausyndroom.

Indien jullie ervoor kiezen om de NIPT te laten uitvoeren, zullen wij deze voor jullie aanvragen na de termijnecho. Het bloed voor de NIPT kan afgenomen worden vanaf 11 weken zwangerschap. Dit kan bij het in ons Moeder & kind centrum op dinsdag- en donderdagochtend. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij: https://atalmedial.prikafspraak.nl

De NIPT test heeft een eigen bijdrage van €175-, welke niet vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Deze moet voorafgaand aan de afname betaald worden. De uitslag krijg je binnen 10 werkdagen per mail of telefonisch van ons te horen.


De 13 wekenecho (Eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek, ETSEO)

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt. De 13 wekenecho is niet gevaarlijk en duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 weken tot en met 14+3 weken zwangerschap.

Bij 95% ziet de echoscopist geen afwijkingen en is er geen vervolgonderzoek nodig. In 5% ziet de echoscopist iets wat mogelijk een afwijking kan zijn, je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek. In dit geval zullen wij je doorverwijzen naar het Amsterdam UMC. De 13 wekenecho wordt gemaakt in ons Moeder & kind centrum door echopraktijk Woerden (www.echopraktijkwoerden.nl)

Je kunt contact met hun opnemen voor het maken van een afspraak voor de 13 wekenecho. Telefoonnummer: 0348-820208.

De 20 wekenecho (Tweede trimester structureel echoscopisch onderzoek, TTSEO)

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijk afwijkingen bij het kindje. Ook geeft de 20 wekenecho andere informatie, bijvoorbeeld de ligging van de placenta, hoeveelheid vruchtwater en evt grootte van de baby.

De 20 wekenecho wordt gemaakt van 18 tot en met 21 weken zwangerschap. Het liefst laat u de echo maken in week 19 van de zwangerschap. Dit onderzoek is niet gevaarlijk en duurt ongeveer 30 minuten. De 20 wekenecho is geen verplichting maar wij zien dat de meeste zwangeren hier graag gebruik van maken.

Indien gewenst en de baby het toelaat kan er naar het geslacht gekeken worden. Als er bij jullie kindje sprake is van afwijkende bevindingen dan zullen wij jullie doorverwijzen naar de gynaecoloog.

De 20 weken echo vindt plaats in ons Moeder & kind centrum en wordt gemaakt door (www.echopraktijkwoerden.nl). Telefoonnummer: 0348-820208

NB: Aan de 13- en 20 wekenecho zijn geen eigen kosten verbonden. Deze worden volledig betaald door de verzekeraar.

logo-437x100

Verloskundigen De Ronde Venen
Bozenhoven 19D
3641 AB Mijdrecht

T: 0297 – 310 107
E: info@verloskundigenderondevenen.nl

De assistente is telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag en
vrijdag van 08.30-13.00

Copyright Verloskundigen De Ronde Venen 2023