ZWANGERSCHAP


Controles


We bekijken met jullie individueel de mogelijkheden en wij stemmen alle controles persoonlijk af op jouw zwangerschap. Dit heet het zorgpad. Je kunt een voorbeeld van het zorgpad vinden binnen in je afspraken kaart.

Een zwangerschapscontrole op het spreekuur bestaat altijd o.a. uit bloeddruk meten, buik/baby beoordelen met de hand en naar het hartje luisteren van de baby met de doptone. In het begin en aan het einde wegen we een keer.

8 weken ->Vitaliteitsecho en informatie prenatale screening
Rond 8 weken zwangerschap maken wij een eerste echo om de vitaliteit van de zwangerschap te beoordelen. We bekijken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt, of het hartje klopt en hoever je ongeveer zwanger bent. Tijdens deze controle wordt er, indien gewenst, ook informatie gegeven over de prenatale onderzoeken (NIPT en/of combinatietest) die in de zwangerschap gedaan kunnen worden. Voor meer informatie kun je hier alvast meer informatie vinden.

10-13 weken -> Termijnecho en Intake
Tijdens de intake maken wij een termijnecho. We stellen de uitgerekende datum vast. Je kunt nu van ons een zwangerschapsverklaring krijgen, deze versturen wij per mail naar je toe. Tijdens de Intake zullen wij meer informatie vragen over je gezondheid, de gezondheid van je partner, eventuele andere kinderen, familie en nog wat meer gegevens. Je krijgt van ons ook veel informatie tijdens deze intake. Na deze controle kun je bloed gaan prikken, je krijgt van ons de juiste formulieren mee voor het lab.

LABORATORIUM: Er kan elke dinsdag en donderdag ochtend van 08:30-11:00 uur geprikt worden bij ons in het Moeder & Kind Centrum. Alle onderzoeken kunnen geprikt worden. Kom je voor een suikertest? Zorg dan dat je ruim voor 09:00 uur binnen bent om te prikken.

15 weken -> Controle
Heb je de 20 weken echo afspraak al gemaakt? Zo niet, dan kun je contact opnemen met echopraktijk woerden (0348-820208) voor het maken van een afspraak. Vergeet je verwijzing hiervoor niet mee te nemen, deze krijg je van ons op het spreekuur. Denk er ook nog even aan om je aan te melden voor kraamzorg. Zij vinden het fijn als je dit voor de 16e week van je zwangerschap doet. Kraamzorg Vecht & Venen. Je krijgt van ons ook een mail voor de Orfeus App. Dit is een app die je kan downloaden waar je al je gegevens en resultaten in kan zien.

20 weken -> Controle
Rond 18-19 weken heb je de 20-weken echo gehad. Het verslag wordt digitaal naar ons toe gestuurd. Je krijgt van ons een informatiebrief mee over de kinkhoestvaccinatie. Deze prik kan je vanaf 22 weken zwangerschap gratis bij de GGD halen. Je kan telefonisch een afspraak maken op nr: 030-694 00 35.

24 weken -> Controle
Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een suikertest, de Ogtt. Je krijgt van ons een labformulier mee op het spreekuur en wij vertellen je hoe dit in zijn werk gaat.

27 weken -> Controle
Het kan zijn dat er sprake is van een negatieve bloedgroep. In dit geval zal je van ons een formulier mee krijgen om bloed te prikken. Het bewegingspatroon van je kindje wordt vanaf dit termijn heel belangrijk. Lees ook eens de folder “ je baby voelen bewegen”. Download folder.

30 weken -> Controle
Indien er een indicatie voor is, wordt er rond deze tijd nog een groeiecho gemaakt. Dit wordt gewoon bij ons in de praktijk gedaan. Rond deze periode kun je een kijkje gaan nemen in één van de geboortecentra/ziekenhuizen, mocht je hier naartoe willen/moeten. Voor meer informatie en aanmelden kun je kijken onder het kopje bevalling -> Waar bevallen. Rond 30 weken checken we ook nog een keer je ijzergehalte.

32 weken –> Controle
Neem eens een kijkje op www.deverloskundige.nl. Hier vind je informatie rondom de bevalling.

34 weken -> Controle
Heb je al nagedacht over een geboorteplan? Wil je graag een geboorteplan maken, dat kan. Meer informatie hierover vind je onder het kopje Bevalling -> geboorteplan. Je kunt deze hier uitprinten, invullen en de volgende controle meenemen om te bespreken. Wil je geen geboorteplan maken is dit ook prima, het is geen must.

36 weken -> Echo & Controle
Tijdens deze controle kun je je geboorteplan meenemen en wij zullen het met je bespreken. Bij deze controle vertellen we jullie ook wanneer jullie moeten bellen indien de bevalling zich aankondigt. Er wordt nog een echo gemaakt om de ligging, groei en het vruchtwater te beoordelen.

37 weken -> Controle
Staat jullie bed al op klossen? Zo niet, kun je klossen regelen via de thuiszorgwinkel of kraamzorginstantie waar jullie je hebben aangemeld.

38 weken -> Controle
39 weken -> Controle
40 weken -> Controle

41 weken -> Controle en serotiniteitscontrole in het ziekenhuis
Vanaf 41 weken worden er extra controles gedaan in het ziekenhuis. Dit om de gezondheid van jou en je kindje goed in de gaten te houden. Er kan ook een inwendig onderzoek door ons gedaan worden en indien mogelijk kunnen wij vanaf deze periode gaan “strippen”.

NB: Indien je verhinderd bent horen wij dit graag minimaal 24 uur van tevoren. Bij geen of een niet tijdige afzegging zijn wij genoodzaakt een consult in rekening te brengen á €25 euro. Voor een afspraak met echo is dit €40 euro.

Verloskundigen de Ronde Venen