Kraamtijd


Kraamzorg

Kraamzorg begint soms al bij de geboorte. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige in dat geval bij de bevalling. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt en de kraamverzorgende is niet bij de bevalling geweest, komt zij als je ontslagen bent uit het ziekenhuis. Ze is een periode van 8 dagen aanwezig in het gezin om jullie te begeleiden en te adviseren. Als jij en je partner uiteindelijk de baby zelfstandig kunnen verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer kan oppakken dan is het doel van de kraamzorg bereikt.

Tijdens de kraamtijd komt de verloskundige regelmatig op bezoek om te kijken hoe het met jou en de rest van het gezin gaat. De kraamverzorgende speelt hierbij een belangrijke rol. Tijdens de kraamtijd houdt de kraamverzorgende de gezondheid van moeder en kind goed in de gaten en doet zij dagelijks de medische controles. Zij heeft voor de verloskundige een belangrijkesignaleringsfunctie. Zij voorziet de verloskundige van de noodzakelijke informatie met betrekking het welzijn van moeder en kind. Wanneer iets niet goed gaat, komt de kraamverzorgende direct in actie en gaat zij in overleg met jou, de verloskundige en/of huisarts. Zorgdragen voor een goede hygiëne ter voorkoming van infecties, is een belangrijke taak van de kraamverzorgende. Denk bijvoorbeeld aan het verschonen van de bedden en het schoonmaken van het sanitair.

De kraamverzorgende geeft daarnaast tijdens de kraamtijd veel voorlichting over babyverzorging en borst- en flesvoeding. Ze assisteert ook bij het geven van borstvoeding en/of flesvoeding aan de baby en voorziet je van tips en tricks. Om de hechting tussen jullie en je kindje te bevorderen, is er veel voorlichting en aandacht voor het omgaan met de baby. Ook eventuele broertjes en zusjes worden hierbij betrokken. Genieten van je kindje en gezin, lekker tot rust komen en een beetje verwend worden is minstens zo belangrijk! De kraamverzorgende geeft kraamzorg aan het hele gezin.

Om ervoor te zorgen dat jullie van kraamzorg gebruik kunnen maken, is het belangrijk om je tijdig aan te melden voor kraamzorg, het liefst voor de 12e week van je zwangerschap.

Sinds een aantal jaar werken wij nauw samen met Kraamzorg Vecht & Venen. Zij zijn een kleinschalig team met kraamverzorgenden uit en rondom de Ronde Venen. Je kunt je voor Kraamzorg Vecht en Venen aanmelden via telefoonnummer 085-0071333 of via het digitale aanmeldformulier.

Verloskundigen de Ronde Venen


kraamzorg vecht en venen

kraamzorg

kraamzorg

kraamzorg


Copyright Verloskundigen De Ronde Venen 2023