Anticonceptie


Spiralen

Michelle en Daphne zijn gespecialiseerd in het plaatsen van spiralen. Iedereen is welkom bij ons, of je nu al bij ons geweest bent voor een zwangerschap of niet. Een verwijzing van je huisarts is hierbij niet nodig. Ook voor het verwijderen van je spiraal kan ja bij ons terecht.

Misschien weet je al welk soort spiraaltje je wilt en hebben wij dit al met je besproken tijdens het kraambed of de nacontrole. Wellicht heb je dit zelf al besproken met je huisarts. Zo niet, kunnen wij samen met je bekijken welk soort spiraaltje de beste keuze is:

De plaatsing

Indien je recent bevallen bent plaatsen we het spiraaltje rond ongeveer 10 weken na de bevalling. Ben je niet onlangs bevallen plaatsen we het spiraaltje tijdens de menstruatie. Dan staat de baarmoedermond wat meer open en is het spiraaltje makkelijker te plaatsen.

Het inbrengen van een spiraaltje gaat vrij snel. Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt. Daarna meet de verloskundige je baarmoeder op en kan de spiraal worden geplaatst. Let op: voor het plaatsen van een spiraaltje is het belangrijk dat er geen risico bestaat dat je een soa hebt of zwanger kunt zijn. Vrij daarom in ieder geval veilig tot aan de plaatsing. Twijfel je, bespreek dit met ons.

Tip: de plaatsing van een spiraaltje kan als onaangenaam of pijnlijk worden ervaren. Je mag de avond van tevoren twee Aleve Feminax 275 of één ibuprofen 400 mg innemen. Neem dezelfde dosis een uur voor de plaatsing nogmaals.

Voor meer informatie over de plaatsing zelf kijk op www.spiraalplaatsen.nl

Echo controle

Na de plaatsing controleren wij met een echo direct of de spiraal goed zit. Deze echo is gratis en hoort bij de plaatsing. Indien je een echo wilt om te controleren of je spiraal nog goed zit langer dan 6 weken na de plaatsing is dit ook mogelijk bij ons. Helaas worden deze kosten niet vergoed door je zorgverzekering.

De kosten van een controle echo zijn €40,00.

De kosten

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. De kosten van de plaatsing vallen onder de basisvergoeding verloskundige zorg en kunnen wij dan ook direct declareren bij je zorgverzekeraar. De kosten van de spiraal zelf hangt af van hoe je verzekerd bent. Dit kun je zelf nagaan/controleren bij je verzekering.

Indien je een controle echo wilt laten uitvoeren zijn de kosten hiervan €40,00 voor eigen rekening.


t-safe

Copyright Verloskundigen De Ronde Venen 2023